СтолицаЛитература 2023: ЗАГУБА И СКРЪБ, 12-14 юни

Тазгодишното издание на ежегодния ни международен фестивал „СтолицаЛитература“ насочва вниманието към писането за болката, загубата и скръбта като лични, социални и културни изживявания в контекста на продължаващата война в Украйна, последиците от пандемията, конфликтите и катаклизмите, които разбиват външните и вътрешните ни светове. Как темата за страданието присъства в съвременната литература, как различните идентичности и националности преживяват загубата в многобройните ѝ измерения, как се преминава през дълбоките каньони на скръбта с литературни изразни средства ще разберем в поредица от дискусии с писатели, кратко кино и поетичен пърформанс. Всички събития са със свободен вход.

12 ЮНИ 

18:00 ч 

Конферентна зала 2, РЕКТОРАТ

Other Worlds: Fantasy and Sci-Fi from Both Sides of the Ocean

Дискусия с участието на украинската авторка на фентъзи и научна фантастика за младежи Наталия Матолинец, българския писател и преводач Владимир Полеганов и преподавателя по фантастична и утопична литература Александър Попов.

Модератор: Огнян Тенев

Събитието е на английски език и се осъществява в партньорство с Катедра „Англицистика и американистика“, СУ. 

13 ЮНИ

18:00 ч 

THE STEPS

Откриване на фестивала

18:30 ч 

Писане за загубата

Разговор с писателите Георги Господинов (България), Дебра Гуартни (САЩ), Йорданка Белева (България), Натали Бакопулос (САЩ) и Хане Йорставик (Норвегия)

Модератор: Надежда Московска

На български и английски език с осигурен превод.

20:00 ч 

Кратко кино: Загуба и скръб на филм

Пред-премиера на краткия анимационен филм „Семеен портрет на чернозема“ по едноименния разказ на Йорданка Белева, победител в конкурса „Литература в движение“.

На български и английски език с осигурен превод.

14 ЮНИ 

18:00 ч 

THE STEPS

Памет, къде си? 

Разговор с писателите Джеремая Чембърлин (САЩ), Едуин Франк (САЩ), Емануил А. Видински (България), Русана Бърдарска (България) и Си Джей Еванс (САЩ)

Модератор: Ангел Игов

На български и английски език с осигурен превод.

20:00 ч 

Актьори и Поети: специално издание „Загуба и скръб“

С участието на актьорите Анета Иванова, Лора Тенчева и Веселин Петров, и поетите

Белослава Димитрова, Никола Петров и Стефан Иванов

На български език.

Петнадесетото издание на фестивала „СтолицаЛитература“ на фондация „Елизабет Костова“ се провежда с финансовата подкрепа на Столична община и Национален фонд „Култура“, програма „Възстановяване и развитие на частни културни организации“ и в партньорство с катедра „Англицистика и американистика“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Previous
Previous

Годишен конкурс за наградата за превод „Кръстан Дянков“ 2023

Next
Next

Победител в конкурса за творческа резиденция във Великобритания