Победител в конкурса „Литература в движение“

Конкурсът на фондация „Елизабет Костова“ и студио ROBO LAB за разказ, който да бъде пресъздаден в кратък анимационен филм, бе спечелен от Йорданка Белева с разказа „Семеен портрет на чернозема“ от сборника ѝ „Кедер“ (изд. „Жанет 45“, 2018).

Краткият списък включваше и следните заглавия: „Фернандо и Матилда“ от Тодор П. Тодоров (публикуван в „Любовта за напреднали“, съст. Светлозар Желев, изд. „Колибри“, 2022), „Салим“ от Наталия Делева (публикуван в романа ѝ „Невидими“, изд. „Жанет-45“, 2017), „На части“ от Боряна Богданова (публикуван в сборника ѝ „Разместване на небето“, изд. „Библиотека България“, 2022) и „Осемнадесет метра“ от Димитрина Благоева (публикуван в liternet.bg, 2019). Фондация „Елизабет Костова“ отличава и 14-годишния Сава Георгиев с неговия разказ „Спомен“.

До участие в конкурса бяха допуснати над 230 кандидатури от български автори в различни фази на професионално развитие, които бяха разгледани при пълна анонимност от жури в състав: Иван Попов – Заека, аниматор и режисьор на анимационни филми, Петър Денчев, писател и театрален режисьор, Весела Ножарова, изкуствовед и куратор. В процеса на работа журито търсеше пресечна точка между художествена стойност на текста и леснодостъпна история, която да дава свобода за визуална интерпретация.  Разказът „Семеен портрет на чернозема“ бе избран за победител заради своето общочовешко звучене, което ни казва нещо за света, в който живеем отвъд клишета и, същевременно, дава богатство от възможности за претворяване в ефектна визуална история в кратък формат. Реализацията на филма по избрания кратък разказ ще бъде осъществена до месец май 2023 година.

Победителят в конкурса Йорданка Белева е родена през 1977 г. Завършва българска филология. Доктор по книгознание и библиотекознание. Носител е на първи награди за поезия и проза. Автор е на стихосбирките „Пеньоари и ладии“, „Ѝ“ и „Пропуснатият момент“, на книгата за деца „Баба Дрямка“,  както и на сборниците с кратки разкази „Надморската височина на любовта“, „Ключове“, „Кедер“ и „Таралежите излизат през нощта“. Наскоро Йорданка Белева бе отличена с националната литературна награда „Йордан  Радичков“ за нова българска книга с разкази за сборника „Таралежите излизат през нощта“.

Вече 15 години водеща цел на фондация „Елизабет Костова“ е да популяризира съвременната българска литература в англоезичния свят и да създава възможности пред българските автори за обмен, обучение и публикации извън България. С проекта „Литература в движение“ бихме искали да предоставим възможност на съвременните български писатели да представят своята работа чрез изразните средства на анимационното изкуство и така да достигнат нови, неочаквани и по-широки публики.

Фондация „Елизабет Костова“ благодари на всички писатели, участвали в конкурса.

Проектът „Литература в движение“ се осъществява с подкрепата на Министерство на културата на Република България.

Previous
Previous

Победител в конкурса за издаване на роман в САЩ

Next
Next

Станахме част от Creativity Pioneers Fund 2022