Програма по творческо писане за ЛГБТИК+ младежи

В продължение на месец ще предоставяме на български младежи между 13 и 29 години от ЛГБТИК+ общността безплатни възможности да развиват писателските си умения чрез поредица от срещи с ЛГБТИК+ автори от България, Великобритания, Нидерландия и САЩ под формата на работилници, дискусии, лекции и четения.

Програмата ще се проведе от 13 октомври до 4 ноември присъствено в София и онлайн, и включва:

  • виртуални менторски срещи с писателите Алара Адилоу (Нидерландия), Гарард Конли (САЩ), Елизабет Чакрабарти (Великобритания) и Теймур Сумро (Великобритания).

  • присъствени работилници по творческо писане с Йордан Славейков,  Николай Йорданов и Рене Карабаш 

  • литературно четене на стихотворения от Николай Атанасов и Николай Бойков, представени от Виктор Лилов

Програма “Виртуални срещи”

13 октомври, 18:30 часа

Други имена на любовта: среща-разговор с Теймур Сумро (Великобритания)

на английски език с осигурен симултанен превод

Теймур Сумро е британски писател от пакистански произход. Завършил е право в Кеймбридж и Станфорд, и има магистърска и докторска степен по творческо писане от Университета на Източна Англия. Негови текстове са публикувани в New Yorker and New York Times. Автор е на книгата "Other Names for Love", включена в краткия списък на наградата McKitterick и избрана от Malala Book Club. Автор на учебник по право, издаден от Oxford University Press и е съредактор, заедно с Дийпа Анапара, на сборника с есета “Letters to a Writer of Color”. Преподава в творческо писане в колежа Бенингтън, Върмонт.

20 октомври, 18:30 часа

Заличено момче: среща-разговор с Гарард Конли (САЩ)

на английски език с осигурен симултанен превод

Гарард Конли е американски писател и ЛГБТ активист. Автор на мемоара “Boy Erased” („Заличено момче“, Колибрир 2019), в който разказва за опита на консервативните му родители да го “излекуват” с конверсионна терапия. Книгата е преведена на над десет езика и е адаптирана за едноименния филм от 2018 г. с участието на Никол Кидман и Ръсел Кроу Boy. Гарард е автор на подкаста UnErased, в чиито четири епизода с помощта на многобройни интервюта и архивни материали изследва историята на конверсионната терапия в Америка. Негови текстове са публикувани в New York Times, Time, Huffington Post, Virginia Quarterly Review и др.

27 октомври, 18:30 часа

Да станеш писател: среща-разговор с Елизабет Чакрабарти (Великобритания)

на английски език с осигурен симултанен превод

Д-р Елизабет Чакрабарти е интердисциплинарна писателка, която изследва темите за расата, пола и сексуалността. Дебютният ѝ роман "Lessons in Love and Other Crimes", вдъхновен от преживяването на престъпление от расова омраза, е и куиър любовна история, публикувана през 2021 г., заедно с есето ѝ "On Closure and Crime". През 2022 г. "Lessons in Love and Other Crimes" е включен в дългия списък на наградата Desmond Elliott и в краткия списък на наградата Polari First Book Prize. Елизабет е включена и в краткия списък за наградата "Dinesh Allirajah" за кратка художествена проза през 2022 г. Поезията ѝ е публикувана от Visual Verse, а по-кратките ѝ творческо-критически работи включват текстове, публикувани в Gal-Dem, New Writing Dundee, Wasafiri и антологията Imagined Spaces (Saraband, 2020).

3 ноември, 18:30 часа

Тъмнокожа куиър писателка: среща-разговор с Алара Адилоу (Нидерландия)

на английски и нидерландски език с осигурен симултанен превод

Алара Адилоу е поет от Нидерландия от сомалийски произход. Дебютната им стихосбирка "Митове и светофари" (2022 г.) е отличена с наградата "Херман де Конинк" за 2023 г., най-значимата фламандска награда за поезия. През 2022 г. Алара печелят наградата El Hizrja за проза. Част от Пътеката на талантите в поезията на NORTHWORD, член е на Poetry Circle, участва във финала на NK Poetry slam и е гост-писател в nY. Понастоящем работят по дебютния им сборник с есета, който ще бъде публикуван през пролетта на 2024 г.

Програма “Писателски работилници”

14 и 15 октомври, 13:00 - 15:00 часа

“Как да пишем “красивите неща, които са невидими за очите?” с Йордан Славейков

Казвам се Йордан Славейков и чета откакто се помня. Бях на пет години, когато по-голяма ми сестра ме научи да чета. И оттогава не съм спирал. Пиша също отдавна. Но преди да си позволя да наричам себе си писател, станах страстен читател. Четенето ме доведе и до голяма ми мечта, която за мое щастие се оказа съдбовна за мен – започнах да уча театрална режисура. Започнах да пиша пиеси, когато осъзнах, че не харесвам онова, което ми предлага театралната сцена.  Така се появиха пиесите ми “Ангел”, “Паякът”, “Виктория”. Преходът от писане за театър, в който всичко е действие към писането на проза, към литературното писане не беше бърз, нито лек. Имах нужда да разказвам истории, с които читателят да се срещне в уюта на дома си, а не в уюта на моя дом – театъра. Първият ми роман “Последна стъпка” получи национални награди и вече трето издание в биографията си. Сборникът ми с разкази “Празнично семейство” пък ми донесе предложение да бъда представляван от литературна агенция.

Previous
Previous

Клиника за ръкописи

Next
Next

Фестивал Leap Off Page 2023