Вижте стипендиантите на Созополските семинари 2023

Имаме удоволствието да обявим тазгодишните стипендианти на Созополските семинари на фондация „Елизабет Костова“. Получихме голям брой силни кандидатури от автори от България и света, които изключително много затрудниха журито. Благодарим на всички, които споделиха с нас своята впечатляваща работа и ги каним да кандидатстват отново в следващите издания на семинарите.

Стипендиантите на Созополските семинари през 2023 г., избрани от писателите Дебра Гуартни и Елизабет Костова (англоезична група) и Емануил А. Видински и Йорданка Белева (българоезична група), са:

Антония Антонова

Създател на проекта за социална сатира и поезия „Вайръл стихове за секс и драма“. Заедно с Цветелина Вътева е автор на едноименната книга, по текстове от която са създадени представлението „Самотата в съвременния човек/свят“ на режисьорката Веселка Кунчева и поетичната акция „Секс и драма“ в Театрална работилница „Сфумато“. Публикува авторски текстове в страницата си „Писмата“ и различни популярни онлайн медии.

Данила Райчева

Носител на първа награда в Националния литературен конкурс за разказ на историческа тема на името на Цончо Родев. Публикува стихотворения и разкази във вестник „Литературен глас“ и в литературния сайт fakel.bg. В края на 2023г. се очаква да излезе от печат дебютната ѝ книга, сборника с разкази „Една и съща жена“.

Евгения Динева

Автор на проза и поезия на български и английски език. Публикува в „Нова Асоциална Поезия“, „Литературен вестник“, „Ethel“, „Asian Cha: Literary Journal“ и други. В момента подготвя дебютната си стихосбирка с работно заглавие „Животните нямат бащи“, (Издателска група „Арс“ и „Scribens“ ). Нейна проза предстои да излезе в антология на английски език, „Running Wild Press“, USA. 

Изидора Анжел

Писателка и литературен преводач от български произход. Отличена с награда за превод от National Endowment of the Arts през 2023 г. Нейни критически статии, есета, преводи и интервюта са публикувани в списания „Astra“, „Sublunary Editions“, „Electric Literature“, „Chicago Reader“, „Words Without Borders“, „Asymptote“ и др. 

Катерина Стойкова

Автор на няколко поетични книги. Най-новите ѝ стихосбирки на български са „Американски деликатеси“ и „Втора кожа“, издадени от ICU. През 2024 г. University Press of Kentucky ще издаде на английски нейната стихосбирка „Между клетка за птици и къща за птици“. Книгите на Катерина са носители на национални награди за литература.

Кийнан Уолш

Писател, преводач и преподавател от Ню Йорк. Завършил е Работилницата за писатели в Айова, а в момента е кандидат за психоаналитик към Националната асоциация по психоанализа. Негови творби са публикувани в „American Short Fiction“, „91st Meridian“, „Brazenhead Review“ и други.

Майк Алън

Писател от Обединеното кралство. Има магистърска степен по творческо писане от Университета на Източна Англия. През 2018 г. е удостоен с наградата „Escalator“ на Националния център по писане на Обединеното кралство. През 2019 г. печели международната награда за къс разказ „Seán O’Faoláin“.

Паулина Георгиева

Автор на разкази, публикувани в медии и отличени в литературни конкурси. Психологическата драма „Симулацията“ е първият ѝ роман, който е публикуван в

края на 2022 г от издателство „Книгомания“. Водещ обучител в международната програма за обучения на лидери с помощта на коне HorseDream. 

Хелън Харяк

Журналист, редактор и автор на художествена проза. Нейни творби са били номинирани за наградата за кратък разказ „Willesden Herald“, наградата „Pushcart“, наградата „Fish Short Story Prize“. Има публикации в „Okay Donkey“, „Fudoki Magazine“, „Visual Verse“ и в антологията „Small Good Things“. В момента работи върху дебютния си сборник с разкази.

Шон Гил

Номиниран за „Emmy писател и режисьор от Ню Йорк. Носител е на наградата на фондация „Лоурънс“ на „Michigan Quarterly Review“, на наградата „Гейл Б. Кръмп“ на „Pleiades“ и на наградата „Робърт и Адел Шиф“ на „The Cincinnati Review“. Публикува в „The Iowa Review“, „McSweeney's“, „The Threepenny Review“ и „ZYZZYVA“. 

Журито отличи като впечатляващи кандидатурите на Амалия Мелис, Кейтлин Ингам, Нели Станева, Петко Славов, Стела Караиванова, Тиодор Уийлър и Уилям Ших. 

Созополските семинари на фондация „Елизабет Костова“ през 2023 г. се осъществяват с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма „Възстановяване и развитие на частни културни организации“ и фондация „Лоис Рот“. 

Previous
Previous

Победител в конкурса за творческа резиденция във Великобритания

Next
Next

Ателие по превод 2023